Uudised

Uudised

Uudised

Ringmajanduse musternäide – probleemne jääde muudetakse kasulikuks väetiseks
2022-04-22 13:11:00

Sander Veskimeister käivitas Räpina vallas Meelva külas ettevõtmise, mis lööb kaks kärbest ühe hoobiga – lambavillast, millele pole Eestis keegi suutnud seni mõistliku lahendust leida, toodetakse väetisegraanulid, mis on suurepärane väetis aianduse jaoks.

Eestis pügatud lammastelt tekib iga-aastaselt sadu tonne lambavilla, millest seni on kasutust leidnud vaid murdosa. Sestap pole lambavill talunikele, mitte tulu- vaid isegi kuluallikas, sest lambavilla näol on tegemist sisuliselt jäätmega. Kuid nüüd on hakanud olukord muutuma – Paldiskis tegutsev Woola on lambavillast välja töötanud alternatiivi mullikilele ning Sander Veskimeister alustas Meelva külas selle aasta alguses lambavillast väetisegraanulite ja multši tootmist.

Lambavillast valmistatud graanuleid võib kasutada nii peenardes ja kasvuhoonetes multšimiseks, väetamiseks ja ka tigude tõrjeks. Graanulite võlu peitub ka selles, et vett saades nad imavad selle kiiresti sisse, et sealt hiljem tasahilju vett välja anda. See tagab mullale ja taimele ühtlase veerežiimi ja lahendab paljudel juhtudel aednike probleemi, kuidas kasta taimi, kui minnakse väikesele reisile.

Sander Veskimeister ei teinud saladust, et tegemist pole originaalse ideega, kuna Euroopas tegeletakse ammu villa väärindamisega väetiseks ja nõudlus taolise väetise järele on sealsel turul täiesti olemas. Veskimeister tegi uurimistööd ja jõudis selgusele, et taolisel tootel võib ka Eestis jumet olla.

Kuigi teele on läinud alles esimesed partiid graanuleid, näitavad tehtud analüüsid, et graanulites polnud haigusetekitajaid, kuid oli nii lämmastikku, fosforit, kaaliumi, magneesiumi, väävlit ning teisi mikroelemente. Lambavilla graanulid lagunevad maapinnas õhuhapniku, niiskuse ja soojuse mõjul umbes kuue kuuga ja eraldavad toitained mulda. 

Kõige olulisem on see, et graanulid on suurepärane väetis mahetalunikele, sest nende kasutamine parandab mulle kvaliteeti ja pikas perspektiivis pole vaja mulda enam fossiilkütustest valmistatud mineraalväetistega väetada. „Põhimõtteliselt me ei tegele millegi muu, kui maailma parandamisega,“ nentis Sander Veskimeister.

Rohkem infot graanulite kohta leiab ettevõtte kodulehelt https://www.maa.garden/

Foto ja tekst: Sander Silm

 

 

eu