Uudised

Uudised

Uudised

Lõuna-Eesti õpilasfirma pärjati Leedu rahvusvahelisel võistlusel julgeima äriidee tiitliga
2024-04-01 15:49:00

Lõuna-Eesti õpilasfirmad osalesid 26.-28. märtsil Kaunases toimunud rahvusvahelisel õpilasfirmade eXpol (International Student Companies eXpo in Kaunas). Õpilasfirmad said oma tooteid müüa Baltikumi ühes suuremas kaubanduskeskuses Akropolis, kus esitleti äriideid žüriile ning loodi rahvusvahelisi kontakte.

Festivalil osales kokku 77 õpilasfirmat viiest riigist: Bulgaariast, Eestist, Leedust, Rootsist ja Ukrainast. Festivali lõpus said parimad õpilasfirmad auhinnatud. Eesti õpilasfirmadest pärjati auhinnaga Põlva Gümnaasiumi õpilasfirma Leilix, kelle mõte toota aromaatseid saunas leiliveega kasutatavaid taimekotikesi pälvis julgeima äriidee eripreemia. Õpilasfirmat juhendab Kaia Tamm.

Õpilasfirma Leilix liikme Heti-Helena Hindriksoni sõnul on võõras keelekeskkonnas kõige olulisem meeskonna toetus. Žüriiliikmetele tutvustati oma tooteid ingliskeelsel esitlusel ning õpilasfirmad õppisid ka üksteiselt. "Laadal osalemine oli väga õpetlik kogemus. Žüriiliikmete nõuanded andsid uusi ideid ja hoogu edasiliikumiseks,“ kommenteeris Hindrikson saadud kogemust.

Õpilasfirmad jäid sündmusega väga rahule. “Sellised sündmused on nii olulised maailmapildi kujundamisel ja eluaegsete sõprussuhete loomiseks,” ütles õpilasfirma Jõuks liige Ahmad Jalal Faizy. Tõrvana meepotis mainisid aga osalejad, et kohati häiris ebavõrdne kohtlemine, mille tekitas asjaolu, et erinevalt teiste riikide õpilasfirmadest said Leedu õpilasfirmad suhelda kohtunikega oma emakeeles.

Juhendajate sõnul on taolised sündmused õpilasfirmade jaoks ainulaadne võimalus: "Oma õpilaste kogemust rahvusvahelisel laadal oli kõrvalt vaadata imeline," muljetas Rita Postov, kes on Mustvee Kooli õpilasfirma ROKA mentor. "Nägin, kuidas nad ise toimetasid, vastutasid, suhtlesid ja avanesid. Ühesuguste huvidega noorte koos tegutsemine, üksteise kogemuste kuulamine tekitab neis entusiasmi ja suhtlemisjulgust, noorel tekib sisemine soov edasi liikuda ja areneda,“ lõpetas Postov.

Põlvamaa Arenduskeskuse projektijuhi Kristel Koddala sõnul annab rahvusvahelisel õpilasfirmade võistlusel osalemine noortele erakordse võimaluse võõras keeleruumis ja väljaspool mugavustsooni oma äriideid presenteerida.  

Lõuna-Eestist osales festivalil kaheksa õpilasfirmat kuuest koolist: õpilasfirma ROKA Mustvee Koolist, õpilasfirma Leilix Põlva Gümnaasiumist, õpilasfirma Jõuks Luunja Keskkoolist, õpilasfirma AMP Tõrva Gümnaasiumi ja Valgamaa Kutseõppekeskuse ühisfirma, õpilasfirmad Odore ja Applebar Viljandi Gümnaasiumist, õpilasfirmad Mandlix ja Assaidu Võru Gümnaasiumist.

Õpilaste osalemist Kaunase rahvusvahelisel festivalil toetab Jõgeva, Tartu, Põlva, Viljandi, Valga, Võru maakonna koostööst sündinud projekt "Lõuna-Eesti ettevõtlikud noored" (LEEN), mille eesmärgiks on tõsta regiooniüleselt noorte ettevõtlikkust.

Tegevust kaasrahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi meetmest "Atraktiivne piirkondlik ettevõtlus- ja elukeskkond".

FOTO: Lõuna-Eesti õpilasfirmad eXpo avapäeval. Fotode autor: Projekti “Lõuna-Eesti ettevõtlikud noored” meeskond

Lisainfo:

Kristel Koddala
Põlvamaa Arenduskeskus noorte ettevõtlikuse suunajuht
Kristel.koddala@polvamaa.ee

eu