Uudised

Üle-eestilise 4. klasside ettelugemisvõistluse Põlvamaa eelvooru võitis Karoliine Lutsar Tilsi Põhikoolist  
2023-10-11 18:03:00

Tänavune võistlus on pühendatud Eno Raua loomingule ja kannab pealkirja "Padakonna vada". Maakonna eelvoor peeti 11. oktoobril Põlva Keskraamatukogus. Osales 11 õpilast üheksast koolist.  

Ette lugeda tuli kuni kolmeminutiline katkend. Päris palju oli valitud lastekirjanduse suurmeistri vaimukaid palu, mis tögavad inimlikke pahesid - rumalust, ahnust jne. Ninatark muna on nii tähtis, et ei tunnista isegi kana oma  emaks!  Hiir imestab kassi ühekülgse menüü üle - igaks toidukorraks ikka hiir - ja soovitab süüa kõrvitsat. Kass ei võta hüva nõu kuulda  ja kõrvitsasse pugenud hiir ongi pääsenud!

Seegi kord hindas noori lugejaid žürii, mille koosseisu kuulusid Helje Põvvat (Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupi kuraator), Kadri Kamja (Põlva Gümnaasiumi õpilane),  Elsa Raadla ja Külli Ots (Põlva Keskraamatukogu töötajad).

Helje Põvvat andis õpilastele ja juhendajatele tagasisidet. Kõik esinejad olid väga tublid, aga alati on  midagi  kõrva taha panna. Seekord eelistas  mitu last lugeda laua taga istudes, sest mitte keegi pole öelnud, et ette lugeda võib ainult püsti seistes.  Et istudes oleks mugav ja hea,  tuleb võtta veidi aega sobiva asendi leidmiseks (kui jääda istuma n-ö poole küljega, kannatab lugemine selle all kindlasti).  Kirjavahemärgid ütlevad üht-teist. Kui näideldes võib nendest mööda vaadata, siis teksti ette lugedes mitte. Edasi tuleb anda emotsioonid, mis märkidega seoses (imestus, mõtlikkus jne).  Koma juures on hea teha väike paus. Eks pauside tegemine on lugemisel üks päris peenike kunst.  Suu peab lugedes hästi lahti tegema ja sõnalõpud tuleb korralikult  välja hääldada.

Žürii oli oma otsustes üksmeelne.

Tulemused:

I koht: Karoliine Lutsar, Tilsi Põhikool, juhendaja Astrid Lind

II koht: Kenneth Hani, Põlva Kool, 4.a, juhendaja Sille Malvik 

III koht:  Marleen Kuusmaa, Vastse-Kuuste Kool, juhendaja Sandra Tikk

III koht: Ann Unt, Põlva Kool,  4.b, juhendaja Eha Kraav.

Suur tänu kõigile osalenutele  ja nende juhendajatele! Õpilasi juhendasid ka Mai Arujõe (Krootuse Põhikool), Ulja Uibo (Saverna Põhikool), Eha Kütt ja Esta Sokman  (Viluste Põhikool), Karin Kolbakov (Mooste Mõisakool), Piia Liblik (Põlva Kool), Anar Ruubel (Põlva Jakobi Kool).

Võistluse finaalis 21. oktoobril Tallinnas Eesti Lastekirjanduse Keskuses esindab Põlvamaad Karoliine Lutsar.

Eelvooru läbiviimist toetas ja osalemist finaalis toetab Põlvamaa Arenduskeskus.

Mis muud kui veel üks Helje Põvvati soovitus noortele lugejatele:  „Lugege ikka edasi, mis sest, et võistlus läbi on! Lugemine annab palju elutarkust.“

Pildil on vasakult Ann Unt, Karoliine Lutsar, Marleen Kuusmaa ja Kenneth Hani. Pildi autor: Ene Jaamaste.

Lisainfo:

Aili Kolsar
Põlva Keskraamatukogu
Raamatukoguhoidja
aili@raamat.polva.ee
799 4321

eu