Koolitused ja infolistid

Koolitused ja infolistid

Koolitused ja infolistid

Põlvamaal korraldatakse unekoolitus
2022-02-21 17:37:00
Põlvamaa tervist edendavate koolide ja lasteaedade võrgustik korraldab 10. märtsil algusega kell 15.00-16.30 une teemalise koolituse, mille viib läbi koolitaja unenõustaja ja psühholoog Kene Vernik, kelle magistritöö valmis laste und ja käitumist uurides.
 
Üha enam räägitakse kvaliteetse une olulisusest meie füüsilise ja vaimse tervise hoidmiseks. Spordibioloogia professor Kristjan Port ütleb, et kui me ei maga piisavalt, siis läheme paksuks ja jääme lolliks. 
 
Eesti terviseuuringute andmetel kaebab vähemalt üht unetuse sümptomit sageli või pidevalt 26,1% ehk iga viies täiskasvanud elanik. Naistel esineb unetust 1,5 korda sagedamini kui meestel, vanemas eas isegi 1,7 korda sagedamini. Üllatavaks leiuks on uinumisraskuste ja liiga varajase ärkamise kaebuste esinemine 15-19 aastaste noorte seas. 21% halva unega teismelistest tuleb koolis halvemini toime, kui 11% hästi magajad. (Vernik, ettekanne 16.06.20)
 
Põlvamaa koolide 6 ja 9. klasside õpilaste seas 2019. aastal läbi viidud terviseuuring näitas samuti, et kõrge heaoluga õpilaste seas oli suurem osakaal õpilasi, kes oma unetunnid täis magasid. Madala heaoluga õpilaste hulgas oli suurem osa neid, eks magasid öö jooksul 7 tundi ja vähem. Põlvamaa vaimse tervise uuringu lingi leiad sellest artiklist.
 
Une eripärad hakkavad avalduma juba lasteaiaeas. Uuringud näitavad, et Eesti laste ööune pikkus on Euroopa kõige madalam. Kui aga väikelaps magab öösel alla kümne tunni, võib see mõjutada tema tervist ja heaolu. (Vernik, 2018)
 
Et olukorrale pisut selgust tuua korraldab Põlvamaa tervist edendavate koolide ja lasteaedade võrgustik une teemalise koolituse, mis toimub 10. märtsil algusega kell 15-16.30 zoom keskkonnas.
 
Vajalik registreerimine kuni 7. märtsini kaasa arvatud, kuna link osalemiseks saadetakse registreerimisel märgitud e-posti aaderssil päev enne koolituse toimumist.
 
Koolituspäeva teemad:
 unest üldisemalt, laste une füsioloogia ja selle areng sünnist surmani
 kuidas muutub laste päevauni ja milline roll on lasteaedadel
 levinumad laste unehäired ja ravi
 unehügieen ja keskkond
 koolilaste une probleemid ja teismeea une eripära
 tegevused, mida võiks üks laps teha ekraanivabal ajal
 
Koolitusele on oodatud nii koolide kui lasteaedade õpetajad, lapsevanemad ja kõik huvilised.
 
Lisainfo:
Irena Viitamees
Ennetustöö spetsialist
Põlvamaa arenduskeskus
55686111
 
eu