Uudised

Intsikurmus toimub XXVIII Lõuna-Eesti memme-taadi pidu
2022-05-25 20:31:00

5. juunil toimub Põlva Intsikurmus XXVIII Lõuna-Eesti memme-taadi pidu "Muusika meid ühte seob". Pidu algab kell 17, peole eelneb rongkäik, mis saab alguse kell 16.00 Jakob Hurda monumendi juurest Põlvas.

Pidu korraldavad kordamööda Põlva, Võru, Valga ja Viljandi maakonnad ning järg on jõudnud Põlva kätte. Ühine suursündmus annab esinemisvõimaluse nelja maakonna eakate laulu- ja tantsukollektiividele ning rahvamuusikutele. Et aga laulurõõmu jätkuks rohkematele, osalevad sellel peol ka täiskasvanute nais-, mees- ja segakoorid, samuti kollektiivid Järva- ja Tartumaalt. Ühtekokku 75 kollektiivi, üle 800 esinejaga.

Kontserkava seovad kohalike rahvalauludega üheks tervikuks folklooriansambel Käokirjas ja Urmas Kalla. Külalistena  esinevad peol Voldemar Kuslap ja Martin Trudnikov.

Eakate rahvapidude traditsioon Lõuna-Eestis sai alguse 1992. aastal Parksepas Võrumaal. Järgmisel aastal olid Parksepa peole kaasatud juba ka Põlva maakonna eakad. Sealt edasi on  Valga, Viljandi, Võru ja Põlva maakonna eakate taidlejate pidu peetud igal suvel kordamööda kõigis nendes maakondades. Pärisnimega on need memme-taadi rahvapeod, kuid tihti on koos vanema põlvkonnaga pidudel osalenud ka koolilapsed. Suvepeod annavad eakatele võimaluse omavahel suhelda ja pakuvad ligi tuhandele harrastajale innustavat väljundit. 

Igal peol on oma teema, juhtmõte, millest juhindudes valmistavad maakonnad ette oma esinemisnumbrid. Alati on repertuaaris ka ühised laulud ja tantsud, kuhu on valitud ka korraldaja maakonna autorite loomingut. See annab võimaluse tõsta esile ka kohalikke loomeinimesi ja nende tööd.
XXVIII Lõuna-Eesti memme-taadi peo juhtmõte ja teema on “Muusika meid ühte seob”. Peo lavastaja ja kunstilise juhi Helje Põvvati sõnul on nendel pidudel osalejad alati armastanud laulda ja tantsida. “Need ühised koos veedetud tunnid aitavad hoida elurõõmu ja annavad jõudu edasi minna uute kohtumisteni” ütleb lavastaja.


Peo lavastaja on Helje Põvvat, kunstnik Epp Margna, rahvamuusikute liigijuht Krista Sildoja, kooride liigijuhid Saidi Tammeorg ja Ester Liblik, tantsijate liigijuht Esta Sokman.

Peo toetajad on Põlvamaa Omavalitsuste Liit, Eesti Rahvakultuuri Keskus, Eesti Kultuurkapital, Põlva Kultuuri- ja Huvikeskus, Kanepi Seltsimaja.

XXVIII Lõuna-Eesti memme-taadi pidu korraldab MTÜ Ruusa kultuuri- ja noorteühing koostöös Põlvamaa Omavalitsuste Liidu, Põlvamaa Arenduskeskuse, Eesti Rahvakultuuri Keskuse Põlva, Võru, Valga ja Viljandi maakonna rahvakultuurispetsialistidega.

Pidu on kõigile tasuta!


Lisainfo: 

Evelyn Grzinich
SA Põlvamaa Arenduskeskuse kultuuri- ja välissuhete spetsialist
+372 51 38 599
evelyn.grzinich@polvamaa.ee

Marge Trumsi
projektijuht
+372 58276202
marge.trumsi@gmail.com

eu