Uudised

Jakob Hurda nimelise rahvuskultuuri auhindade laureaadid on Maidi-Maria Tammik ja Krista Sildoja
2022-07-14 07:56:00

Jakob Hurda nimeline Põlva Rahvahariduse Selts annab taas välja Jakob Hurda nimelised rahvuskultuuri auhinnad.  Auhindu on traditsiooniliselt kaks, neist üks on vabariiklik ja teisega tunnustatakse  oma tegevusega silma paistnud põlvamaalast. Tänavused laureaadid  on Maidi-Maria Tammik ja Krista Sildoja. 

Väärikas eas Maidi-Maria Tammikut peetakse tema kodukohas Obinitsas tõeliseks kultuuripärliks. Aastaid töötas ta käsitööõpetajana Tilsi lastekodus ja teeb kõrgtasemel käsitööd siiani, pannes välja personaalnäitusi Obinitsa muuseumis, valmistades esinemisrõivaid taidluskollektiividele jne. Maidi-Maria Tammik on suurepärane sõnaseadja, kirjutas selts pressiteates.

 Ta on aastakümneid läbi viinud väga ilusaid ja emotsionaalseid matusetseremooniad. Temalt on üles kirjutatud seto matusekombestikku.  Seto kultuuriga tegeleb Maidi-Maria muidugi laiemalt,  aidates läbi viia näiteks Kuningriigi päeva. Terje Puustusmaa raamatus "Pühasenulgad“ on juttu ka Variku talu omast.  Maidi-Maria Tammik  juhib juba  palju aastaid Obinitsa Pensionäride Seltsi, olles väga hea ideede genereerija ja organisaator. Ta on ka Obinitsa kiriku nõukogu liige.  Tema Variku talu imepärases aias õitsevad lilled varakevadest hilissügiseni.

Krista Sildoja on etnomusikoloog, rahvamuusik, koolijuht, õpetaja jne. Tegutsedes igapäevaselt  Moostes, ulatub tema tegevusväli palju kaugemale – ta on pärimuskultuuri autoriteet kogu Eestis,  valdkonna eestvedaja ja arendaja. Omal ajal kutsus ta ellu  rahvusvahelise noorte pärimusmuusika õppelaagri Eesti ETNO, mida esimesed üheksa aastat  ka eest vedas.

Tänavu peeti laagrit, mis  nüüd kannab nime ETHNO Estonia, juba 25. korda. Krista on õpetanud Viljandi Kultuuriakadeemias. Ta on XIII noorte laulu- ja tantsupeo „Püha on maa” rahvamuusikapeo „Päriselt” koondorkestri üldjuht. Tuleval aastal peetava peo hea  kordamineku nimel tegutseb Krista juba mitu aastat. Krista on tugev ka kirjasõnas. Ta on koostanud  õppematerjale (trükisõnas ja  e-vormis) ning raamatuid. Väga head tööd teeb ta  viiuliõppe metoodika arendamisel. 

Tema enda viiulimängu on jäädvustatud paljudel helikandjatel. Kümme aastat tagasi lõi Krista Sildoja  koos mõttekaaslastega Mooste rahvamuusikakooli, mida veab siiani. Tegu on ainulaadse, väga tugeva eramuusikakooliga. Krista on ka kooli õppekavade koostaja. Hiljaaegu tähistati ilusa kontserdiga kooli 10. sünnipäeva.

 

31. Jakob Hurda rahvuskultuuri auhinnad antakse üle 23. juulil  Obinitsa muuseumi õuel. 

Auhindu rahastavad Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Põlvamaa ekspertgrupp.  Auhinnatseremooniat toetab Põlva vallavalitsus.

Esimesed Jakob Hurda rahvuskultuuri auhinna laureaadid kuulutati välja 1992. aastal.  Need olid folklorist ja rahvatantsupedagoog Kristjan Torop ning koolijuht, kodu-uurija ja seto kultuuri arendaja Paul Lehestik.  Auhindu andis algaastatel välja toonane Põlvamaa Kultuurifond, rahastajateks olid  Põlvamaa ettevõtted.  Alates 1996. aastast annab auhindu välja Jakob Hurda nimeline Põlva Rahvahariduse Selts. 

Lisainfo:

Tiia Viilu
Esimees 
Jakob Hurda nim Põlva Rahvahariduse Selts
hurdaselts@gmail.com

eu