Uudised

22. oktoobril toimus Eestimaa Rahvamaja Päev pealkirjaga "Keel. Kultuur. Haridus."
2022-10-26 20:04:00

Rahvamajade tihedamaks koostööks nii maakondlikul kui ka vabariiklikul tasandil korraldati 22. oktoobril 2022 Eestimaa Rahvamaja Päev. Päeva korraldas Eestimaa Rahvamajade Ühing koostöös rahvamajadega. Põlvamaalt lõi rahvamajade päeval kaasa 7 kultuurikeskust: Kanepi Seltsimaja, Põlgaste Raamatukogu-külakeskus; Mehikoorma Seltsikeskus, Mooste Kultuurimaja, Vastse-Kuuste Kultuurimaja, Vana-Koiola Rahvamaja ja Põlva Kultuurikeskus.
 

Rahvamajade päeval toimusid Põlvamaa rahvamajades õpitoad, näitused, filmivaatamised, vahetati lugusid, kuulati muusikat ja peeti pidusid. Vastse- Kuustes näiteks õpiti fruktodisaini, võileivatordi tegemist, seltskonnatantsu ja djembe trummidel mängimist. Mehikoormas meisterdati suuri paberlilli ja vaadati videofilmi Lämmijärve ujumisest. Moostes sai osaleda rahvatantsu ja aeroobika rühmades ning mängida lauatennist. Vana- Koiolas kohtusid huvilistega jutuvestja Piret Päär ning pillimees Kulno Malva, õhtul toimus tantsupidu. Eesti vanimas, Kanepi Seltsimajas, tähistati sel päeval erinevate tegevustega Kanepi valla 5. sünnipäeva. Põlva Kultuurikeskuses sai Rahvamajade päevale eelnenud nädalal tutvuda majas tegutsevate huviringide tööga.

Eestimaa Rahvamaja Päeva korraldaja, Eestimaa Rahvamajade Ühingu sõnul ongi plaanis järgmine aasta tegevust laiendada- korraldada suisa üle-eestiline Rahvamajade Nädal. Päeva eesmärk on tõsta fookusesse rahvamaja kui rahvusliku identiteedi hoidja ja elukestvat õppimist võimaldav institutsioon, et suurendada inimeste teadlikkust ja luua eeldused rahvamajade arenguks.

Rahvamaja on kogukonna kohtumispaik, kus erinevate tegevuste kaudu hoitakse elavana ja arendatakse edasi kohalikku kultuurielu. See omakorda aitab kohalikul omavalitsusel täita üht tähtsamat ülesannet - kasvatada kodukohatunnet, kaitsta ja arendada kohalikku identiteeti.

Rahvamajas on kõikidel võimalus end loominguliselt väljendada, kunstiliselt teostada, oma loomingut teistega jagada. Ühised huvid ja eesmärgid seovad erinevates eluvaldkondades leiba teenivad inimesed ühtseks loominguliseks kollektiiviks. Vahetatakse ideid ja energiaid ning sünnivad uued paikkondlikud vaimse kultuuri väärtused, millel on oluline roll omavalitsuse mainekujunduses.

Korraldatud sündmus näitas, et rahvamajad on ühtsed ja tahavad tegutseda, see on selgeks signaaliks ka kohalikele võimudele majade ja seal töötavate inimeste olemasolu vajalikkusest.

Kuigi rahvamajade päev on selleks aastaks toimunud, otsi ikka üles endale lähim rahvamaja ja uuri, mis seal tehakse. Põlvamaa rahvamajade kontaktid leiad SIIN

 

eu