Uudised

Põlva Keskraamatukogu ootab kohtuma odessalannade  Sofja Nagornjaki ja Inna Ištsukiga
2022-10-27 10:38:00

Olete 8.  novembril kell 17.30 oodatud  Põlva Keskraamatukogu lugemissaalis kohtuma odessalannade Sofja Nagornjaki (rahvameditsiini korüfee) ja Inna Ištšukiga (kirjanik ja kunstnik).

Kuuleme värskeid uudiseid sõdivast Ukrainast ja kohalike igapäevaelust sel rängal ajal. Aga on ka rõõmsamaid teemasid: kirjandus, luule, lapsed ja rahvameditsiini kustumatu vägi, millega leevendada paljusid hädasid nii keha kui vaimu mõõtmes. "Ootame väga kohtumist Põlvas!“ rõõmustab Inna Ištšuk. "Armastan Eestit, kus käisin ka selle aasta juunikuus. Tallinnas olen olnud ka lapsena, aga mäletan ainult suuri kirikuid, päris tutvumine teie ilusa maaga sai teoks ikkagi paraku sõja tõttu. Mulle ja Sofjale oleks väga tähtis näha Eestit võimalikult erinevate nurkade alt.“

Sofja Nagornjak, bioenergia terapeut, psühholoog, taimetervendaja, rahvusvahelise Rahvameditsiini Ühenduse liige, on teisalt ajakirjanik, Ukraina Ajakirjanike Liidu liige. Ta on avaldanud raamatuid rahvameditsiini ja mõtteteaduse vallas. Tema teos "Ukraina keel – ühtsuse keel“ pälvis üleukrainalise konkursi esikoha. Auhindu ja preemiaid on Sofjal palju, sh Odessa Kullafondi preemia, auhind esivanemate pärandi hoidmise ja rakendamise eest mittetraditsioonilises meditsiinis ja Ukraina presidendi orden "Au ja hiilgus“. Ta kuulub ka Odessa piirkonna edukaimate ettevõtlike naiste loetellu. Sofja tahab jagada teadmisi iidse Ukraina sümbolite ja teiste väeavalduste kohta, samuti rahvameditsiinist ja ukrainlaste pärandist laiemalt.

Tiraspolis sündinud Inna  Ištšuk lõpetas 1994. a Odessa ülikooli keemiateaduskonna molekulaarelektroonika erialal. Süda kutsus aga kirjutama. 1997 astus ta hoopis kirjandusinstituuti, mille lõpetas 2002. Inna on avaldanud kümneid säravaid lasteraamatuid nii proosas kui luulevormis. Nendes on alati kohta ka põnevale nuputamisele. Ta kirjutab ka laste teleprogrammide stsenaariume ja toimetab ajalehe Odessa Elu lasterubriiki. Inna kirjutab ka täiskasvanuile. Tema lava on Odessa ajalehed, aga ka populaarne ajakiri Porto Franco. Selles ajakirjas ilmus ka reportaaž Inna juunikuisest Eesti-reisist.

Inna tekste iseloomustab huumor ja väsimatult positiivne ellusuhtumine. Lisaks on tal ilus hobi – ta on tunnustatud meremaalija, Ukraina marinistide liidu liige.

2017 võitis Inna teos rahvusvahelise parima lasteraamatu konkursi peapreemia ja 2020 oli tema raamat sama konkursi auhinnalisel kohal. Tunnustusi on veel mitmeid. Kuid Inna ei kirjuta tunnustuse ega palga pärast. Ta lihtsalt tahab jagada mõtteid sellest nii toredast ja mitmekülgsest maailmast, kus me kõik, nii lapsed kui suured, elame väga huvitavat elu.

Kohtumist juhib  kirjanik Loone Ots  - raamatu  "Minu Odessa“ autor.

Pärast  kohtumist sõidavad Sofja ja Inna kodumaale.

Põlva Keskraamatukogu

eu