Põlvamaa TEHA

Põlvamaal tunnustati tublisi terviseedendusse panustajaid
2024-01-15 13:59:00

Reedel 12. jaanuaril tunnustati Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuses lisaks Põlvamaa silmapaistvatele kultuuri ja spordi valdkonna tegijatele ka tublisid panustajaid terviseedenduse valdkonnas.

 

Tervisedenduse valdkonna silmapaistvaid tegijaid tunnustatakse juba 2009. aastast. Tunnustatakse koolide ja lasteaedade tervisetegu või sündmust, aasta tervisesõbralikku organisatsiooni, maakondliku tähtsusega tervisetegu ja aasta tervisedendajat.

Sel aastal jagunesid tunnustused järgmiselt:

Põlva maakonna tervisedendaja on Põlva maakonna Spordiliit.

Põlva maakonna Spordiliit oli 2023 aastal maakonnas liikumisaasta eestvedajaks. Ta toetab süsteemselt ja järjepidevalt koole Liikuma Kutsuva Kooli programmi edendamisel ning liikumisharrastuse propageerimisel. Seisab hea väiksemate ja suuremate liikumissündmuse eest ning mõtleb kaasa kuidas viia liikumispisikut nendeni, kes kohe kuidagi ei taha liikuda. Ütleb vanasõnagi, et liikumine on 100 haiguse vastu, kuid pole ühtegi ravimit, mis asendaks liikumist.

Põlva maakonna aasta terviseteo tunnustuse pälvis Põlvamaa TEHA võrgustiku loomine.

Kui aastal 2021. jättis Tervise Arengu Instituut tervist edendavad koolid ja lasteaiad omapead otsustas see koolide ja lasteaedade õpetajatest koosnev initsiatiivgrupp koosseisus Piret Valdmaa, Ulvi Musting, Jaanika Kogri, Silvi Kurg, Kadri Kooser, Inge Tamm, Karin Buhvestov, Ülle Galka, Gerli Liiva ja Krista Salf seljad kokku panna ja võtta ise eest luua maakonna lasteaedu ja koole koondav võrgustik. Nii sai alguse protsess, kus on oluline tõenduspõhine lähenemine, süsteemsus ja järjepidevus. Nende südamesooviks on, et haridusasutuse töötajad oleksid toetatud ja motiveeritud lastele ning noortele tervisttoetavate eluviiside õpetamisel

Põlva maakonna 2023 aasta tervisesõbralik organisatsiooni tunnustuse pälvis Kanepi Gümnaasium.

Kanepi Gümnaasium on juba mitmeid aastaid KiVa kooli, mis tähendab, et seal tehakse süsteemselt ja järjepidevalt tööd kiusamise ennetamiseks ja vähendamiseks.

Koolipere peab oluliseks, et koolitoit oleks mitmekülgne ja tervislik ning laste seas populaarne ja nimetavad koolisööklat kooliRestoks. Kuigi koolil puudub spordihoone ja kasutavad spordisaalina aulat, ometi said käesoleval aastal sportlikuma kooli tiitli.

Lasteaedade ja/või koolide terviseteo tunnustuse pälvis Saverna lasteaia „Sipsikute maraton“.

Lasteaed on seisnud hea laste liikumisaktiivsuse arendamise ning lastevanemate kaasamise eest lasteaia tegevustesse. Nii sündis eelmisel aastal õpetajate ja lastevanemate ühisest algatuses sündmus „sipsikute maraton“, kuhu olid kaasatud kõik selle maja lapsed, õpetajad ja lapsevanemad. Väikesest algatusest on saanud suur sündmus kuhu kaasatud terve kogukond

Tunnustuse võttis vastu Saverna lasetaia direktor Inge Tamm, kes tunnustab kohapeal eestvedajaid Mirjam Nikolaid ja Kärt Aavelit.

Aitäh kõikidele laureaatidele teie panuse ja südamega tehtud töö eest tervisedenduse valdkonna

Foto: Taavi Nagel

Irena Viitamees

Ennetustöö spetsialist
555686111
Irena.viitamees@polvamaa.ee

 

eu