Terviseedendus uudised

Põlvamaal testiti formaalse ja mitteformaalse hariduse koostööd
2023-04-27 18:07:00

Möödunud teisipäeval 25. aprillil katsetati Põlvamaal, Räpina Mõisas Tartu Ülikooli eetikakeskuse ja Haridus- ja Noorteameti koostöös vastvalminud tugimaterjali formaalse ja mitteformaalse hariduse lõimimiseks ning noortega tegelevate täiskasvanute koostöö toetamiseks. Materjal on rakendatav eelkõige 6.-7. klasside õpilastele, ent on rakendatav ka teistes põhikooli astme klassides.

Miks õpetaja ja noorsootöötaja peaksid koostööd tegema?

Sest noored vajavad tuge ja oskusi keerulistele olukordadele reageerimisel ning kõige paremini õpivad nad eeskuju põhjal. 2020. aastal valminud „Vaimse tervise roheline raamat“ ütleb, et on vajadus lõimida paremini formaalse ja mitteformaalse õppe võimalusi noorte sotsiaalsete oskuste ja vaimse tervise toetamiseks. „Kui kahjuks nad ise ju ei lõimu ja selleks peamegi tegema ise pingutusi,“- lisas Tartu Ülikooli eetikakeskuse teadur ja koolitaja Anu Tammeleht.

Nende kahe haridusvormi lõimimiseks loodi tugimaterjal õpetajate ja noorsootöötajate koostöö Ideepank, mis aitab arendada noorte üldpädevusi, eriti sotsiaalseid ja väärtuspädevusi (sh eetikapädevusi). Materjalis on kirjeldatud tugimaterjali teoreetilist tausta, tunnistruktuur klassijuhataja ja noorsootöötaja kohtumiseks ning koostatud tunnimudelid klassijuhatajatundideks, et polegi muud tarvis kui võta, prindi välja ja hakka tegema. Erinevad tunnimudelid, mängud nii klassijuhataja tundideks kui aktiivseks vahetunniks ja palju muud põnevat on leitav https://www.koolieetika.org/hoolime

Lisamaterjale aruteludeks lastega https://kiusustvabaks.wixsite.com/tootuba/juhtumid

Järgmine õpetajate ja noorsootöötajate koostöökohtumine toimub 23. mail algusega kell 12.00, koht täpsustamisel. Lisaks eelneva reflekteerimisele räägitakse proovikivist ja projektipõhisest õppest https://proovikivi.ee/loo-kaasa/. Kui sul ei õnnestunud osaleda esimesel koostööpäeval, siis sellest pole midagi. Tule 23. mai koostööpäevale ja õpi kolleegide kogemusest!

Link registreerimiseks kuni 18. maini kaasa arvatud https://forms.gle/Mk3pCxWrW86azYx69

Jälgi infot Põlvamaa Tervisetoa sotsiaalmeedia lehel või kirjuta otse irena.viitamees@polvamaa.ee

 

Suur tänu kõikidele osalejatele.

Lisainfo:

Irena Viitamees
Ennetustöö spetsialist
Põlvamaa Arenduskeskus
Irena.viitamees@polvamaa.ee
55686111

 

eu